Pages

Tuesday, July 7

The End of the Line

Movies

What if we eat all of our precious fish?

The End of the Line is a new documentary that describes the effects of over fishing and what we can do to prevent the extinction of many species.



Source:
http://endoftheline.com/

Enviu is nu ook in Amsterdam te vinden

Organisaties

De aandacht voor Enviu is groeiende. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid vrijwilligers die zich aanmelden om een bijdrage te kunnen leveren aan de duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten van Enviu. Het hoofdkantoor van Enviu is te vinden in Rotterdam, maar aangezien er veel vrijwilligers vanuit Amsterdam werken, begint Enviu ook een onderdeel in Amsterdam. Op deze manier kunnen vrijwilligers veel meer lokaal te werk gaan en lokale netwerken opzetten.

Enviu is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor ontwikkeling van duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten. De organisatie bestaat uit een internationaal netwerk van jongeren tussen de 20 en 35 jaar die vrijwillig hun kennis en ervaring toepassen in diverse projecten.



De medewerkers van Enviu zijn continu op zoek naar het ultieme ‘WOW!’ idee. Dit zijn duurzame en maatschappelijke ideeën die door kunnen gaan als business case, meetbaar zijn en een leerzame en leuke uitdaging bieden voor de jongeren die eraan gaan werken.

Bron:
http://www.enviu.org/

Friday, July 3

Zonne-energie uit de woestijn – De Desertec Foundation

Zonne-energie

Twintig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en de Deutsche bank hebben toegezegd te gaan investeren in het Desertec Eumena project. De Duitsers pakken het groot en daadkrachtig aan door 400 miljard Euro te gaan investeren in het project. De Desertec Foundation is een initiatief van de Club van Rome en Prins Hassan Bin Talal van Jordanië en wordt ondersteund door herverzekeraar Münchener Rück. Met het Desertec concept wil men de komende decennia duurzame energieprojecten gaan opzetten in allerlei woestijnen in de wereld.

Het Eumena project

Het Eumena project is een samenwerking tussen Europa (EU), het Midden Oosten (ME) en Noord Afrika (NA). Het plan zal stap voor stap worden opgebouwd uit honderden concentrated solar power (CSP) centrales. Deze zullen geïnstalleerd worden in de woestijnen van Noord Afrika en het Arabisch schiereiland. Om de opgewekte stroom te kunnen transporteren zullen er twintig hoogspanning gelijkstroomkabels worden (HVDC) aangelegd met ieder een capaciteit van 5 Gigawatt (GW). Tegen 2050 zal een groot deel van de opgewekte elektriciteit gebruikt worden door de Noord Afrikaanse landen en het Midden Oosten. Europa zal hiervan ruim 15% kunnen gebruiken. Een toegevoegde waarde van het project is dat een deel van de duurzame stroom ook gebruikt gaat worden voor centrales die zeewater kunnen ontzouten voor de levering van schoon drinkwater. Tevens zullen er duizenden banen gecreëerd worden voor de opbouw van de diverse centrales.


(illustratie - Desertec)
Concentrated Solar Power

Bij een Concentrated Solar Power centrale vangen een grote groep spiegels de stralen op die afkomstig zijn van de zon. Deze spiegels staan allemaal gericht op een kleine oppervlakte. Doordat de zonnestralen van alle spiegels terecht komen op deze oppervlakte ontstaat er een hoge temperatuur. Met de hitte die ontstaan is wordt stoom opgewekt, waarmee uiteindelijk elektriciteit geproduceerd kan worden. In de Mojave woestijn in de Verenigde Staten en in Spanje zijn al enkele CSP centrales gebouwd.




Bronnen: